Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Martina na bílém koni pod Bílou věží přivítá sbor Gybon

Martina na bílém koni pod Bílou věží přivítá sbor Gybon

Autor: Jaromír Schejbal | Publikováno 2. 11. 2021 000 15:06 | Kategorie: Aktuality, Pěvecký sbor

Letošní jedenáctý listopad bude znovu dnem, kdy bílý kůň coby symbol přicházející zimní turistické sezóny doveze o půl páté Martina pod Bílou věž na Velké náměstí.

Již od dvou hodin budou ve stáncích k prodeji i ochutnávce svatomartinské rohlíčky, svatomartinské víno a mnoho dalších tradičních lahůdek i adventních inspirací. Pohled nejen na historické centrum města z Bílé věže bude možný od dvou do osmi hodin za poloviční vstupné (poslední prohlídka se uskuteční v sedm hodin). 

Od čtyř hodin odstartuje program na pódiu pro všechny věkové generace. První půlhodina bude patřit studentskému sboru Gybon Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové. V období tvrdých proticovidových opatření sbor zhruba rok a půl nemohl zkoušet a neměl žádné veřejné vystoupení. I když sbor existuje již od roku 1998, tímto vystoupením se znovu představí posluchačům ve zcela novém komorním obsazení. V podání Gybonu si diváci mohou poslechnout šest písní – lidové i vhodně upravené moderní skladby.  Jsme vděčni, že škola i město Hradec Králové činnost sboru podporuje.

Letošním lákadlem bude i koncert Factorial! Orchestra, oblíbeného big bandu z Hradce Králové. V doprovodném programu budou od  dvou hodin volné prohlídky kaple sv. Klimenta a katedrály sv. Ducha, kde v průběhu odpoledne proběhnou koncerty žáků z hradeckých uměleckých škol. Děti, které nesou křestní jméno Martin či Martina, se mohou svézt na bílém koni. 

Každoroční vítání Martina na bílém koni má i letos v podtextu slogan, že zimou turistická sezóna v Hradci Králové a na Hradecku nekončí. Důkazem toho budou mnohá pozvání na akce a zajímavosti nejen v Hradci Králové a na Hradecku, ale i v Královských věnných městech a městech České inspirace.

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.