Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Velvyslanectví v Berlíně si připomnělo vznik samostatného Československa

Velvyslanectví v Berlíně si připomnělo vznik samostatného Československa

Autor: Jaromír Schejbal | Publikováno 4. 11. 2019 000 14:20 | Kategorie: Aktuality, O škole, Pěvecký sbor

K oslavě 101. výročí založení samostatného československého státu uspořádalo Velvyslanectví ČR v Berlíně dne 25. října 2019 recepci za podpory a prezentace Královéhradeckého kraje.

Kromě připomínky státního svátku 28. října zmínil ve svém úvodním projevu velvyslanec Tomáš Jan Podivínský kulatá výročí, která společně Češi a Němci letos slaví – „pád Berlínské zdi“ a události v Československu 17. listopadu v roce 1989. Vyzdvihl i to, že první zahraniční návštěva prezidenta Havla vedla v roce 1990 do Berlína. Ocenil také, že hranice České republiky už netvoří „ostnatý drát“, ale jsou formovány přírodou, jako např. právě v Královéhradeckém kraji Krkonošemi. Zdejší národní park (KRNAP) měl také příležitost prezentovat se na recepci. 

Více o letošním partnerském kraji řekl sám jeho hejtman PhDr. Jiří Štěpán, Ph. D. Ten kromě přiblížení krásné přírody a turistických možností ocenil i hospodářské, průmyslové a řemeslnické úspěchy obyvatel kraje. Recepce se zúčastnilo kolem 600 hostů z řad německých politických, hospodářských a společenských kruhů, stejně tak krajanů i členů berlínského diplomatického sboru.

Hudební doprovod celé akci zajistily studentky Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové Kristýna Kratochvílová a Helena Nováková společně s pedagogy Jaromírem Schejbalem a Alenou Holou. V jejich podání  zazněla  v úvodu recepce  česká a pak německá státní hymna. Hostům zpříjemnily pobyt na ambasádě slavné melodie Voskovce, Wericha a Ježka nebo Suchého a Šlitra. O žaludky hostů a úspěšnou prezentaci pokrmů a jídel našeho regionu se postarali studenti Vyšší odborné školy a Střední školy ve Štefánikově ulici v Hradci Králové.

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.