Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > GYBON v Bruselu

GYBON v Bruselu

Autor: Lenka Popélyová | Publikováno 27. 6. 2018 000 13:03 | Kategorie: Aktuality, Základy společenských věd

Studenti třídy Kvarty C  se ve dnech od 19. do 22. června podívali do centra Evropské unie –  belgického Bruselu. Tuto možnost získali na základě výhry v soutěži vyhlášené europoslankyní Ditou Charanzovou  na téma EU v roce 2035.

Exkurze začala návštěvou památníku bitvy u Waterloo s 4D projekcí a dále studenti pokračovali do historického centra Bruselu. Druhý den patřil Evropskému parlamentu. Jako první se uskutečnila beseda s asistentem paní poslankyně, který žáky informoval o chodu EU. Následovala debata s paní Charanzovou, která ochotně odpovídala na dotazy a nechyběla prohlídka samotného zasedání a společná fotografie. Následně se skupina po prohlídce přilehlých budov orgánů EU přesunula k Atomiu, dominantě Bruselu, a získala mnoho zajímavých informací o této stavbě vzniklé k příležitosti světové výstavy Expo 58. Poslední den byl věnován stálému zastoupení České republiky při EU, kde byly k nahlédnutí fotografie z projektu MEDEVAC o lékařích, kteří operují a ošetřují nemocné v rozvojových zemích jako je Keňa, Jordánsko nebo Ukrajina ve válečné zóně. Studenti byli o této výstavě podrobně informováni  autorem  – fotografem Jiřím Paszem. Následovalo setkání se stážistou Janem Hájkem, který přátelskou formou přiblížil práci velvyslanců a dalších diplomatů. Posledním bodem programu byla návštěva nedalekého města Bruggy s vodními kanály mezi krásnými historickými budovami.

Exkurze do Bruselu byla pro studenty velmi přínosná, pomohla hlouběji nahlédnout do srdce Evropské unie, dozvědět se nové informace a zároveň poznat nová turistická místa.

Barbora Vymetálková a Tomáš Pavlík, 4.C

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.