Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Sbor Gybon zvítězil v Opavě

Sbor Gybon zvítězil v Opavě

Autor: Jaromír Schejbal | Publikováno 28. 11. 2016 000 0:11 | Kategorie: Aktuality, Pěvecký sbor

Ve dnech 24. – 27. listopadu 2016 se uskutečnil jubilejní XX. ročník festivalu pěveckých středoškolských sborů OPAVA CANTAT 2016 spojený s 8. ročníkem Celostátní přehlídky středoškolských sborů. Náš region reprezentoval smíšený pěvecký sbor Gymnázia Boženy Němcové a Hudební mládeže Hradec Králové, z. s.  GYBON.

Festival probíhá formou soutěže rozdělené do několika kategorií. Označení II. kategorie znamená nesoutěžní pro všechna vokální tělesa bez povinné skladby. I. kategorie je soutěžní s povinnou skladbou pro smíšené, dívčí a mužské sbory. Povinná skladba pro smíšené sbory byla letos od mladého skladatele Jana Nowaka Benedictus dominus.   Do I. kategorie se zařadil i hradecký sbor.

Členy poroty byli: Michael Grohotolsky, umělecký vedoucí komorního sboru Wiener Kammerchor, sbormistr Neue Oper Wien a umělecký ředitel mládežnického sboru Wiener Landsjugendchores a pěveckého sboru Wiener Chorschule na Vídeňské hudební univerzitě. Michal Hájek, absolvent hry na klavír a dirigování na Pražské konzervatoři a oboru Sbormistrovství chrámové hudby na Univerzitě Karlově v Praze. Čeněk Svoboda, sbormistr ansámblu specializovaného na starou hudbu Collegium 419, sbormistr vokálního ansámblu I Dilettanti, který se specializuje na madrigaly a renesanční vokální polyfonii. Jiří Slovík, pedagog a sbormistr Filharmonického sboru mladých při Janáčkově filharmonii Ostrava, sboru Slezské učitelky, sboru Con moto Slovakia a středoškolského sboru Luscinia. Předsedou poroty byl pan Michal Vajda, který vystudoval hru na varhany, duchovní hudbu a dirigování sboru na Církevní konzervatoři v Kroměříži. V současné době působí jako sbormistr Pěveckého sboru Masarykovy univerzity v Brně. Každý porotce uděluje jednotlivým sborům body, z těch se pak vypočítá průměr a hudební těleso je zařazeno do tzv. pásem. Může se stát, že se všichni účastníci vejdou do pásma ZLATÉHO, které svědčí o vysokých kvalitách sboru a znamená v podstatě první místo.

Páteční dopoledne bylo věnováno výchovným koncertům pro žáky středních a základních opavských škol. GYBON v Opavě – Komárově v kostele sv. Prokopa provedl děti prvního stupně hudbou klasickou přes lidové písně až po hudbu 20. století. Velký úspěch slavily i vánoční koledy, které si Gybon připravil na přání ředitele školy pro malé posluchače.

Odpoledne probíhala přehlídková vystoupení kategorie II. v aule SŠPU Opava a také ateliér nácviku společných písní. Večerní program pak patřil domácímu sboru Luscinia a Akademickému pěveckému sboru VŠ Báňské Technické univerzity Ostrava v kostele sv. Hedviky.

V sobotu se uskutečnila soutěžní vystoupení  I. kategorie. Vystoupily sbory Gymnázia Strakonice, Armonia z Rokycan, PS Stojanova gymnázia Velehrad, mužský sbor Pueri gaudentes z Prahy, Puellae et Pueri Nový Jičín, SPS Gymnázia Havířov, SMoG Gymnázia Most, PS Gybon Hradec Králové a PS Gymnázia Velké Meziříčí. Hradecký sbor si do sotěžního programu zvolil tyto skladby: Patrick M. Liebergen – African Psalm, kde sólo na sopraninovou flétnu skvěle zahrála Markéta Jahodářová a na klavír sbor doprovodila Zdeňka Raabenstein Schejbalová. Český renesanční skladatel Jan Campanus Vodňanský napsal krásnou píseň s ozvěnou v kvartetu Favete linquis sinali. Další byla povinná od Jana Nowaka Benedictus Dominus, kterou sbor předvedl s profesionální jistotou. Velmi přesvědčivě zazněla úprava lidové písně od Milana Uherka Hory, doly, černej les. Jako tečku svého soutěžního vystoupení zvolil Gybon efektní židovskou píseň v úpravě Sholoma Sekund Dana dana. GYBONi pečlivě sledovali svého sbormistra a přesně reagovali na každé jeho sebemenší gesto. Snad i samotní účinkující byli překvapeni, jak krásně dokáží zazpívat známá i méně známá hudební díla, a oči jim samou radostí jen hrály.

V 18:30 byly před budovu Mendelova gymnázia, kde byli všichni účastníci festivalu ubytováni, přistaveny autobusy a celá kolona se vydala do Dvorany zámku v Hrádku nad Moravicí. Tam se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků. V úvodu byl GYBON vyzván, aby znovu zazpíval povinnou skladbu Benedictus dominus. Pak přišlo na řadu děkování všem, kteří tento krásný festival neúnavně již 20let připravují. Potom zazněl společný zpěv chorálu Svatý Václave a sboru z opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta Proč bychom se netěšili. Pak přišly na řadu zvláštní ceny poroty pro sbory ve II. kategorii. V hlavní kategorii s povinnou skladbou udělila porota ZLATÉ pásmo pouze dvěma sborům: mužskému sboru Pueri gaudentes z Prahy pod vedením sbormistra Libora Sládka a sboru GYBON z Hradce Králové, kterému také porota rozhodla udělit titul ABSOLUTNÍ VÍTĚZ. Dále získal Gybon zvláštní cenu poroty za nejlepší provedení povinné skladby za osobní přítomnosti autora. O takovém úspěchu nikdo z nich snad ani nesnil.

Při závěrečných ceremoniích se Dvorana zámku změnila v diskotékový sál, kam se sešly po večeři všechny zúčastněné sbory ke společné zábavě.

V neděli všichni vyrážejí domů. Plni odhodlání k práci, aby i na příštím, již jednadvacátém, ročníku festivalu Opava Cantat 2017 svým zpěvem všechny potěšili. Podle regulí soutěži sice nemohou soutěžit, ale budou mít čest vystoupit na samostatném zahajovacím koncertě v listopadu 2017.

 

 

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.