Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Den osobností na GYBONU!

Den osobností na GYBONU!

Autor: Pavel Lehar | Publikováno 28. 6. 2023 000 12:50 | Kategorie: Aktuality

Ke konci školního roku otevřela naše škola dveře osobnostem – hostům, kteří naopak otevřeli dveře světa našim žákům. Den osobností začal už v průběhu jara, kdy žáci i učitelé nominovali osobnosti, se kterými by se ve škole rádi setkali a na které není v průběhu roku tolik čas. Ne každá osobnost v daný termín mohla, ale i přesto si žáci vybírali z rozmanité nabídky programů. Výběr měli následující:

Zdeněk Bardon – zdokonaluje a robotizuje dalekohledy na významných astronomických observatořích. Je fotoambasadorem Evropské jižní observatoře, jeho fotografie vyšly v prestižních světových časopisech a médiích.

Eva Horská za grafické studio Upupæpop – představení autorčiny cesty k profesi a společný tiskařský experiment – tvorba “kartografiky“.

Helena Horská – online workshop s hlavní ekonomkou Raiffeisenbank, poradkyní premiéra a členkou NERV (Národní ekonomická rada vlády)

Patrik Kincl – beseda s jedním z nejlepších českých MMA bojovníků ve velterové a střední váze. Patrik Kincl se angažuje také jako trenér a tvůrce podcastů či videí s MMA tématikou.

Petr Koubský – téma Umělá inteligence. Český publicista, analytik informačních a komunikačních médií a pedagog. Od roku 2018 působí v Deníku N jako redaktor pro vědu a technologie, také glosuje na Českém rozhlasu Plus.

Inga Meißner, Goethe institut – setkání s ředitelkou Goethe-Zentra v Pardubicích. Představení samotného centra a workshop Fotopříběh – vytváření skici ve storyboardu a práce se zapůjčenými iPady.

Eva Soukeníková – novinářka, diskuze a povídání si o médiích, o práce novináře, o světě. Od září 2022 v Refresheru. Před tím pracovala pro Seznam Zprávy, Euractiv a přispívala jako freelance například pro magazín Reportér.

Pavlína Springerová – Beseda s paní primátorkou města Hradec Králové.

Andrea Vytlačilová – česká výtvarnice, módní návrhářka a studentka oděvu na prestižní univerzitě Central Saint Martins v Londýně. Věnuje se oděvu i autorskému tisku a výšivkám, vytváří ilustrované hedvábné i bavlněné šátky s příběhem, barevné oděvy i jedinečné vyšívané kabelky a další doplňky. (Forbes 30 pod 30, 2020). Její kabelku vynesla např. první dáma Eva Pavlová u příležitosti korunovace Karla III.

Výjezd za osobností – návštěva Velvyslanectví Francie a Francouzského institutu v Praze.

Výjezd za osobností – Den s jaderným fyzikem v Praze.

Sportovní aktivity – kajak, lezecká stěna a střelba (prak, luk)

Všem hostům ještě jednou děkujeme za to, že věnovali svůj čas našim studentům a ukázali jim svět z jiné perspektivy! Vyzkoušeli jsme si první rok akce této podoby, což s sebou vždy nese mouchy – na příští rok je vychytáme a budeme se těšit na další setkání s osobnostmi!

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.