Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Český rozhlas očima gymnazistů

Český rozhlas očima gymnazistů

Autor: Pavel Lehar | Publikováno 14. 11. 2023 000 14:34 | Kategorie: Aktuality

Být členem redakce školního časopisu Gybonoviny neznamená jen občas napsat článek. Je to také možnost podívat se zblízka na práci profesionálních žurnalistů. V pondělí 13. 11. 2023  jsme vyrazili do nedaleké regionální stanice veřejnoprávního média – Českého rozhlasu Hradec Králové. Byť tato stanice cílí spíše na posluchače středního a staršího věku, má rozhodně co nabídnout i studentům, zvláště když se s ní můžou seznámit zevnitř. Provázel nás pan Tomáš Peterka, šéf komunikace a dlouholetý „rozhlasák“, který (podle svých slov) kromě úklidu a zprávařiny prošel v různých rádiích snad všemi profesemi. A protože nikdo nemá rád nudné články, přečtěte si, co si jak návštěvu  Českého rozhlasu okomentovali redaktoři Gybonovin:

„Exkurze byla příjemné nahlédnutí pod pokličku toho, jak to chodí v rozhlase. Je příjemné vidět na vlastní oči, v jakých prostorách rozhlas vysílá a jaké je vybavení studia, kde se vše změní rozsvícením červeného světla.

Na exkurzi mě zaujalo vyprávění pana Peterky o historii hradeckého rozhlasu, který vznikl po válce díky dvěma místním radioamatérům. Zprvu byla využívána vila, kde německá vojska zanechala při odsunu vojenskou vysílačku o kterou nikdo nejevil zájem. Samotný rozhlas byl oficiálně spuštěn 26. 8. 1945. Rozhlas prošel velice dlouhou dobou vývoje a aktuálně se nachází v budově bývalé České národní banky poblíž Tyršova nábřeží. Také se mně líbila celková dobrá nálada, která panovala mezi všemi redaktory, zvukaři apod.“

“Zaujalo mě, když pan Peterka zdůrazňoval funkci veřejnoprávních médií v současné podobě. Také dokázal umně vysvětlit, jakým způsobem tato veřejná instituce operuje.”

“Líbily se mi názory pana průvodce na dnešní korupci médii. Zaujalo mě kolik práce se v rozhlase musí udělat před vysíláním.”

“Lidé v Českém rozhlase jsou upovídaní, ale moc sympatičtí. V Hradci Králové máme krásnou budovu, ve které se rozhlas nachází. Dozvěděla jsem se, že se momentálně předělává studio a že se na půdě nachází mnoho archivních materiálů, které až se zpracují budou měnit dějiny.”

„Jsem ráda, že jsem se této exkurze mohla zúčastnit, pan Peterka měl velmi zajímavé komentáře a sděloval nám i svoje osobní názory a postoje k různým věcem, třeba názor na hudbu v rádiích. Bez pana Peterky by to nebylo ono.“

“Odnáším si tu skutečnost, že prohlídka jde vést velmi plynule, věcně a zároveň vtipně.  Zaujetí ve mně vzbudilo to, že budova ČRo HK je bývalá banka a hospoda. Zajímavá a nová věc pro mě byla, že rozhlasoví moderátoři a rozhlasové moderátorky si musí po dvou hodinách odpočinout, protože jsou úplně „odzvučnění“.😀

Děkuji za tyto exkurze!”

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.