Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Expedice Mars – Na Mars a zpět za 100 hodin

Expedice Mars – Na Mars a zpět za 100 hodin

Autor: Pavel Lehar | Publikováno 12. 1. 2022 000 16:38 | Kategorie: Aktuality

Martině Kerhartová z 5.B se podařilo dostat na Mars – uspěla totiž v dlouhodobé soutěži a my přikládáme její příběh, Martině moc gratulujeme a věříme, že i pro ostatní studenty může být její cesta soutěží inspirací!

„Expedice Mars – Na Mars a zpět za 100 hodin, takto se jmenuje soutěž, které jsem se v minulém roce zúčastnila a postoupila až do závěrečné simulace.

Tato soutěž je určena pro studenty ve věku od 12 do 18 let z České a Slovenské republiky, kteří mají zájem o vědu a vesmír. Je to jakýsi pomyslný výběr astronauta, který poletí na Mars – zúčastní se simulovaného letu na Mars.

V expedici má každý svou roli  – odbornost (biolog, inženýr, fyzik, konstruktér, popularizátor), já si vybrala odbornost fyzik. Expedice má tři kola. V projektovém kole musel každý představit nějaké téma podle své odbornosti. Z projektového kola postoupilo 25 studentů do semifinále, to se konalo v létě v Olomouci a trvalo čtyři dny. Při semifinále jsme pracovali na různých vědeckých experimentech a dělali týmové aktivity. Semifinále jsme zakončili závěrečnou konferencí, kde jsme představili odbornostní experiment a organizátoři vyhlásili 10 studentů postupujících do finále.

Dostat se do finále je už vítězství, protože každý finalista pojede na eurotrip – výlet po institucích Evropské vesmírné agentury. Finále se konalo na začátku listopadu v Telči a prověřovaly se převážně týmové dovednosti. Do simulace postoupilo 5 studentů, kteří dohromady vytvořili nejlepší tým.

Naše simulace byla zkrácená na 72 hodin, obvykle trvá přes 100 hodin, a probíhala od 9. do 12. prosince. Ze Země jsme odletěli v 8:00 ve čtvrtek 9. 12. a hned jsme začali pracovat na roveru a chemických experimentech. V pátek večer jsme měli výstup na Mars, kterého se zúčastnili dva astronauti. Po celou dobu letu jsme museli kontrolovat palubní systémy a řešit různé krizové situace, např. zásah asteroidu nebo únik uspávací látky. Neměli jsme přístup k internetu a mohli jsme komunikovat pouze s organizátory za pomocí počítače.  Pro zajímavost, simulátor měl 25 m2 a po celou dobu jsme byli pod dozorem kamer.

Co mi expedice přinesla? Setkala jsem se lidmi, kteří mají stejné zájmy, což mě přimělo se začít více zdokonalovat v tom, co mě baví. Při expedici se učí každý i organizátoři, kteří jsou účastníky minulých ročníků.“

http://www.expedice-mars.eu/o-expedici/

Finále Telč
Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.