Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Naše mise na Broumovských diskusích

Naše mise na Broumovských diskusích

Autor: Lenka Popélyová | Publikováno 19. 11. 2021 000 16:03 | Kategorie: Aktuality

Po roční pauze, kdy se Broumovské diskuse konaly online jsme letos opět měli možnost zúčastnit se konference přímo v Broumově. Kromě nás, pěti současných studentů GYBONu, bylo příjemné potkat „ex-gyboňáky“ se kterými jsme v Broumově byli před dvěma lety.

Měli jsme jedinečnou možnost setkat se se zajímavými hosty ze všech oborů, od politiků až po abatyši. Jak je již v Broumově tradicí, nikam se nespěchá. Každý panel trvá alespoň dvě hodiny, což nabízí možnost participace publika, kdy zpravidla celá druhá hodina je věnována právě dotazům z publika. Broumovské diskuse se do debat snaží vnést to, co se občas z našich každodenních diskusí vytrácí: věcnost, otevřenost, trpělivost, poctivost ale především zdvořilost.

Letošním tématem byly hodnoty a společnost, o nich se debatovalo ve třech panelech. První z nich rozjímal nad tím, k čemu nám vlastně hodnoty jsou. Mezi diskutujícími v tomto panelu byl například ústavní právník Jan Kysela nebo socioložka Klára Plecitá, debatu moderovala Světlana Witowská. Druhá debata se nesla ve znamení politiky, pozvání přijala Helena Válková, Miroslav Kalousek, Pavel Fischer a Tomáš Petříček. Tuto poněkud ostřejší debatu ukončenou výpadkem proudu vystřídala v pátek ráno poklidnější debata v sále Dřevník o změnách hodnot po pandemii. Moderátor Michael Rozsypal se dotazoval sociologa Daniela Prokopa, gerontoložky Ivy Holmerové nebo abatyše Stanislavy Francescy Šimuniové. Po obědě nás čekal ještě program pro studenty – workshop s Tomášem Petříčkem nebo závěrečná komorní rozmluva. Diskutovali jsme o tématu rozvoje umělé inteligence a její ovlivňování našich životů. Workshopy jsou dalším jedinečným formátem na Broumovských diskusích – tři hodiny, během kterých se student dozvídá nové informace od lidí z praxe, kteří tématu rozumí. Po workshopu už byl čas návratu zpět do Hradce.

Sepsal Jan Horák, 6.A

Případní zájemci se mohou příští rok ucházet o stipendium, které pokrývá veškeré náklady této jedinečné dvoudenní konference v inspirativním prostředí areálu Broumovského kláštera.

 

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.