Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Informace k maturitní zkoušce

Informace k maturitní zkoušce

Autor: Jan Štěrba | Publikováno 15. 3. 2021 000 12:21 | Kategorie: Aktuality

Informace k termínům a formě maturitní zkoušky.

Uzavření známek

Nematuritní předměty do 31. 3. 2021.

Maturitní předměty (předměty zvolené ve společné části a profilové části) do 30. 4. 2021.

Svatý týden: 17. 5. – 21. 5. 2021.

Didaktické testy společné části MZ z českého jazyka a literatury, cizích jazyků, matematiky a matematiky rozšiřující

Řádný termín: 24. – 26. 5. 2021

Náhradní termín: 7. – 9.  7. 2021.

Náhradní termín je určen pro žáky, kteří se z důvodu karantény či nemoci Covid-19 nemohli dostavit k řádnému termínu. Žák se musí omluvit řediteli školy do tří pracovních dnů od konání příslušné zkoušky.

Ústní zkoušky profilové části

1. – 4. 6. 2021.

Kromě posunutí termínů dochází také k úpravě maturitní zkoušky.

Již dříve byly zrušeny písemné práce z českého jazyka a literatury a cizího jazyka.

Ústní zkoušky z českého jazyka a literatury a cizího jazyka se stávají zkouškami nepovinnými. V případě cizího jazyka se jedná o zkoušky z cizího jazyka, který si žák zvolil ve společné části a z kterého bude psát didaktický test.
Je tedy zcela na rozhodnutí žáka, zda tyto zkoušky bude konat. Pokud je konat nebude, nebudou součástí hodnocení na maturitním vysvědčení.
Neúspěšné hodnocení nepovinné zkoušky z českého jazyka a literatury nebo cizího jazyka není na vysvědčení uvedeno a nemá mít vliv na celkové hodnocení maturitní zkoušky. Žák ale bude mít možnost opakovat neúspěšnou nepovinnou zkoušku.

Pokud bude žák chtít konat ústní zkoušky z českého jazyka a literatury a cizího jazyka (jednu z nich nebo obě), přihlásí se písemně řediteli do 30. dubna 2021. Pro zkoušku z českého jazyka a literatury odevzdá současně seznam literárních děl.

Žák při rozhodování o konání/nekonání ústní zkoušky z českého jazyka a literatury a cizího jazyka musí zvážit, zda výsledek této zkoušky ovlivní dopad a uplatnění jeho maturitního vysvědčení pro budoucí potřeby, např. přijímacího řízení na vysoké školy u nás nebo v zahraničí.


Další dva předměty v profilové části zůstávají beze změny. Pokud si žák zvolil cizí jazyk v profilové části, ústní část je zachována.

Nahrazení zkoušky z cizího jazyka certifikátem

Žák podává žádost o nahrazení zkoušky (lze využít formulář z webu školy) do 30. 4. 2021. Nejpozději 5 dnů před konáním doloží certifikát či doklad o úspěšném vykonání standardizované jazykové zkoušky.
Žák může požádat o nahrazení zkoušky z cizího jazyka, pokud podle přihlášky měl konat čtyři profilové zkoušky (tj. zvolil si ve společné části cizí jazyk). Nahradit si může zkoušku, kterou si zvolil ve společné části, nebo zkoušku, kterou si zvolil v profilové části. Ale pouze jednu.

V Hradci Králové 15. 3. 2021                       Jan Štěrba, ředitel školy

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.