Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Divadelní festival FilasDH Tunisko

Divadelní festival FilasDH Tunisko

Autor: Petra Zemanská | Publikováno 13. 11. 2018 000 21:52 | Kategorie: Aktuality, Francouzský jazyk

Ve dnech 27. října až 4. listopadu 2018 se Atelier Theatre Gybon vydal do frankofonního Tuniska. Studenti se zúčastnili divadelního festivalu FilasDH (Festival International Lycéen des Arts Scéniques et Droits de l’Homme). Festival byl zaměřen především na lidská práva a zúčastnily se ho také naše spřátelené divadelní skupiny z Tuniska, Ruska a Francie.

O festivalu více studentka 4.A Michaela Bubeníčková:  

“Festival probíhal od pondělí do pátku a během této krátké doby jsme nejdříve ve Sfaxu, potom na Djerbě a následně v Matmatě v rámci smíšených mezinárodních skupin stihli napsat scénář a nacvičit představení na hlavní téma tohoto roku: Le rouge, histoires d‘un monde qui bouge.

Po našem pozdním příletu a tříhodinové cestě z Tunisu do Sfaxu jsme se ubytovali

v  hostitelských rodinách. Celou neděli jsme strávili s nimi, navštívili jsme medinu, kde jsme stihli utratit své první tuniské dináry a ochutnali některé z tuniských specialit.

V pondělí byl oficiální začátek festivalu FilasDH. Uskutečnily se jak workshopy tvůrčího psaní, tak workshopy jógy a tradičních tanců. Mimo jiné jsme večer odehráli naše připravené představení. Během dne jsme se seznamovali a společný večer s velice dobrým jídlem jsme si všichni výborně užili.

V úterý nás čekala pětihodinová cesta na Djerbu, vyjíždělo se tedy v 5 hodin ráno. Po příjezdu do hotelu jsme se všichni naobědvali a odpoledne nás opět čekaly divadelní workshopy. I středa byla ve znamení workshopů (pozn. mě osobně to moc bavilo a naučila jsem se spoustu nových věcí). Večer jsme opět odehráli naše představení, poté zhlédli představení profesorů z Djerby a naše kamarády z Tuniska, Ruska a Francie naučily tančit polku, která je bavila natolik, že se tancovalo téměř v každé volné chvíli po celý festival. Ve čtvrtek jsme po snídani vyrazili do největšího města Djerby, zde ochutnali jídlo ze školní jídelny, prošli si trhy a zhlédli představení našich zahraničních přátel.

V pátek, po noci strávené v původních obydlích v Matmatě, jsme odehráli naše skupinová představení a odpoledne se vrátili zpět do Sfaxu. V sobotu, předposlední den pobytu

v Tunisku, jsme se jeli podívat do města Mahdia a navštívili tamní mešitu. V neděli už nás čekala jen cesta domů, plná dojmů a krásných zážitků.

Celý týden byl ale primárně o vylepšení naší francouzštiny, a to se dle mého názoru vydařilo na jedničku.Merci beaucoup!”

Velké MERCI patří také Královéhradeckému kraji a Magistrátu města za finanční podporu celého projektu.

Více foto: https://m.facebook.com/gybonhk/photos/?tab=album&album_id=1932766790106261&ref=page_internal

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.