Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Tělesná výchova > Zpráva ze sportovního kurzu Rakousko 2018

Zpráva ze sportovního kurzu Rakousko 2018

Autor: admin | Publikováno 8. 10. 2018 000 9:49 | Kategorie: Tělesná výchova

Jako každý rok se i letos uskutečnil sportovní kurz tříd 5.A, 5.B a 5.C. V Rakousku se nás tohoto kurzu zúčastnilo ve dnech 17. 9. -22. 9. 2018 celkem 29. Na kurzu jsme si prošli vodáckým výcvikem a základy vysokohorské turistiky a ferratového lezení. Drtivá většina účastníků prováděla zmíněné aktivity poprvé a i přes fyzickou náročnost kurzu zvládli všichni jeho náplň skvěle. Program kurzu byl doplněn o oblíbené ranní rozcvičky a večerní posezení u táboráku, na vodě jsme si vyzkoušeli plavbu na různých typech plavidel od raftů až po kajaky.

První den jsme se přesunuli z Hradce Králové do vodáckého kempu v Ainetu, kde jsme byli ubytováni ve vlastních stanech po celou dobu kurzu.

Druhý den dopoledne jsme se seznámili se základními pravidly při pohybu na divoké řece a absolvovali praktickou výuku vodní záchrany. Poté jsme spluli řeku Drávu z Lavantu do Oberdrauburgu. Odpoledne jsme se přesunuli ke krásné ferratě u Unterpirkachu, kde jsme se seznámili s pravidly ferratového lezení a zdolali krásnou ferratu kolem vodopádů.

Třetí den jsme spluli divoký úsek řeky Möll, překonali nízké lanové překážky v kempu v Obervellachu a zdolali ferratu nad Obervellachem.

Čtvrtého dne jsme vyrazili do Lienzkých dolomit. Cesta z Dolomitenhütte (1620m) na Karlsbaderhütte (2260m) probíhala za krásného počasí. Vrchol pod Roter Turm (2702m) jsme dle vlastní volby zdolali buď po dvou ferratových cestách, nebo po cestě turistické.

Posledního dne jsme spluli řeku Isel z Ainetu do Tristachu. Cestou nás čekala i obávaná peřej „Kino“, kterou jsme projeli téměř bez ztrát. Odpoledne jsme zdolali nádhernou ferratu kolem vodopádů u Leisachu a prozkoumali krásy alpského městečka Lienz. Večer jsme se přesunuli z Ainetu směrem do Hradce Králové, kam jsme dorazili v sobotu v 8:30.

Hezké počasí po celou dobu kurzu a prima parta podtrhli nádheru adrenalinových aktivit v překrásném prostředí rakouských Alp.

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.