Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Jazyky opět na scéně!

Jazyky opět na scéně!

Autor: Petra Zemanská | Publikováno 11. 5. 2015 000 10:11 | Kategorie: Aktuality, Francouzský jazyk

Letos se již potřetí studenti navštěvující Atelier Théâtre Gybon zúčastnili mezinárodního divadelního festivalu Lingue in Scena (Jazyky na scéně) v italském Turíně. Během pěti dnů měli možnost pracovat pod vedením režiséra, choreografky, tanečníka a hudebníků na přípravě hry s nezvykle dlouhým titulem Pronásledování a zavraždění Jeana Paula Marata předvedené divadelním souborem blázince v Charentonu ze řízení markýze de Sade od německého autora Petera Weisse. Výsledné představení se odehrálo ve středu 29. dubna 2015 v zaplněném divadle Astra, a to dohromady v pěti jazycích ? italštině, němčině, francouzštině, ruštině a češtině. Pro studenty to byla jedinečná příležitost poznat svět profesionálního divadla, vyzkoušet si, co příprava inscenace obnáší a v neposlední řadě si vyzkoušeli, jak jsou schopni komunikovat v cizím jazyce. Rádi bychom tedy touto cestou poděkovali Magistrátu města Hradce Králové, Francouzskému Institutu v Praze a Klubu rodičů a přátel školy Gymnázia Boženy Němcové za finanční podporu při realizaci celého projektu.

Ve čtvrtek 23. dubna 2015 se 10 studentů Gymnázia Boženy Němcové vydalo na festival Lingue in Scena do Itálie.

Po dlouhé cestě, na které jsme ztratili hlavní rekvizitu, jsme dorazili do Milána. Odtud jsme se přesunuli do Turína, kde jsme se ubytovali a dojedli zásoby z domova a odpočinuli si na terase. Druhý den jsme se vydali do Muzea automobilu, odkud jsme se po neopakovatelném zážitku přesunuli do dalšího hotelu. Tam nás přivítala naše milá průvodkyně Veronica, která se o nás hezky starala po zbytek pobytu. Ještě téhož dne jsme si vyšli do města, kde někteří navštívili dominantu města ? vyhlídkovou věž, nedaleko které se prodávala výtečná jogurtová zmrzlina.

Ráno po snídani se pro nás stavila Veronica a odvedla nás do divadla. V divadle jsme zhlédli hry ostatních 4 národů a předvedli tu svou. Pro velký úspěch si pan režisér vybral 3 statečné jedince z naší země. Ti s herci z jiných národů nacvičovali ztvárnění hlavních rolí ve hře. Zbylí herci pod dohledem profesionálních choreografů začali tvořit úchvatné taneční a pohybové kreace. Po třech náročných dnech secvičování se všechny národy spojily a sehrály úchvatné představení.  Vícejazyčná hra s názvem Pronásledování a zavraždění Jeana Paula Marata předvedené divadelním souborem blázince v Charentonu ze řízení markýze de Sade měla velký úspěch u italského publika.

Den po premiéře se nám představily divadelní soubory z celého světa. Jejich vysoce inspirativní divadelní kusy jsme pozorovali se zaujetím. Večer jsme se metrem dopravili na místo závěrečného setkání všech účastníků. Když jsme se se všemi rozloučili, tak jsme naposledy pohlédli na město, které jsme dalšího rána se zármutkem opustili.

Celý výlet jsme zakončili návštěvou pozoruhodného Milána. Nejvíce se nám do paměti vryla katedrála Duomo. Spoustou dopravních prostředků jsme se s neutuchající dobrou náladou dopravili na hradecké hlavní nádraží, kde nás přivítali naši milovaní rodičové.

I přes některá nemilá překvapení, která nás potkala, jsme se ve zdraví a se spoustou zážitků vrátili domů. Na tento zájezd budeme ještě dlouho vzpomínat.

 

Magdaléna Polehňová, Lucie Matoulková, Martina Skalová (prima A.)

IMG_0385

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.