Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > Sbor Gybon je stříbrný

Sbor Gybon je stříbrný

Autor: Jaromír Schejbal | Publikováno 26. 4. 2017 000 12:28 | Kategorie: Aktuality, Pěvecký sbor

Smíšený studentský sbor Gybon Gymnázia B. Němcové a Hudební mládeže Hradec Králové, z. s. se zúčastnil    6. – 8. dubna  XXIII. ročníku hodnocené přehlídky gymnaziálních sborů Gymnasia cantant 2017 v Brně.

Letošní ročník byl opět dvoukolový. Sbory do celostátního kola byly vybrány na základě výkonů v kolech regionálních. Ta se uskutečnila v průběhu března v Praze, Brně a Orlové. Sbory měly možnost zúčastnit se ve dvou kategoriích – kategorie A s povinnou skladbou a obsazením, kategorie B – volný repertoár. V průběhu přehlídky byla opět účastníkům nabídnuta možnost nastudovat v ateliérech a na závěrečném koncertě předvést některé ze zajímavých a pro sborové zpěváky podnětných skladeb. Dále proběhly akce jako zahajovací koncert, kde se každý sbor představil ostatním jednou či dvěma písněmi. V pátek večer se v kulturním středisku Omega společně pobavili, zazpívali a zatančili všichni účastníci přehlídky. V sobotu dopoledne si všechny sbory zazpívaly na Náměstí Svobody a za zpěvu písně Jede Kudrna okolo Brna došel průvod až do Besedního domu Brněnské filharmonie, kde proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků. Celkem se soutěže zúčastnilo z celé republiky 29 sborů, do Brna jich postoupilo 15. Dvanáct sborů účinkovalo v kategorii A. Porota hodnotila sbory dle udělených bodů do třech pásem. V silné konkurenci se v bronzovém pásmu se umístily sbory z gymnázií Znojmo a Tišnov. Stříbrné pásmo získaly sbory z Frenštátu pod Radhoštěm, Vsetína, Havířova, Liberce a Gybon z Hradce Králové. Zlato si domů odvezly sbory z Velehradu, Brna – Vídeňská, Orlové, Jihlavy a sbor Besharmonie Praha.

Cílem přehlídky je umožnit všem gymnaziálním sborům účast v regionálních kolech, a v případě úspěšného vystoupení i v kole celostátním, ale i rozšiřování zkušeností sbormistrů, aby měli možnost srovnání s ostatními sbory a motivaci pro další uměleckou činnost.

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.