Gymnázium Boženy Němcové

co je nového na Gybonu

Gymnázium Boženy Němcové > Aktuality > „Faites voyager vos histoires dans l’espace“ – Pošlete své příběhy na cestu do vesmíru

„Faites voyager vos histoires dans l’espace“ – Pošlete své příběhy na cestu do vesmíru

Autor: Petra Zemanská | Publikováno 21. 2. 2017 000 8:28 | Kategorie: Aktuality, Francouzský jazyk

Soutěži pro mladé spisovatele organizuje Francouzský institut (Paříž) ve spolupráci s asociací „Labo des histoires“, nadací „Fondation Antoine de Saint-Exupéry pour la Jeunesse“, Evropskou kosmickou agenturou a vesmírným městečkem „Cité de l’espace“ v Toulouse.

Soutěž, která se jmenuje „Faites voyager vos histoires dans l’espace“ (Pošlete své příběhy na cestu do vesmíru), má také svého patrona, kterým je francouzský astronaut Thomas Pesquet, který až do května pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v rámci mise Proxima.

Téma soutěže odkazuje na slavný román „Malý princ“ od francouzského spisovatele Antoine de Saint-Exupéryho. Hlavní hrdina tohoto románu navštívil celkem 7 planet a 7 jejích obyvatel… Předmětem soutěže je napsat text o rozsahu max. 2500 znaků, který představí osmou planetu a jejího obyvatele.

Deseti nejlepším textům se dostane pocty a budou přečteny francouzským astronautem Thomasem Pesquetem přímo z Mezinárodní vesmírné stanice ISS dne 6. dubna. Autoři vítězných textů se na podzim tohoto roku také zúčastní pobytu na téma vesmír a literatura.

Uzávěrka k odeslání soutěžních textů (ve francouzštině) je 28. února.

 Bližší informace k této soutěži naleznete na webové stránce: http://www.culturetheque.com/exploitation/CZE/concours-ecriture-mission-proxima.aspx.

 

Škola je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje Královéhradecký kraj

Všechna práva vyhrazena. Web vytvořil Dominik Žilka jako svoji maturitní práci v roce 2014.